For et par uger siden lavede jeg denne skønne spidskålslasagne, hvor jeg havde byttet lasagnepladerne ud med spidskålblade. Det var en kæmpe succes, men “desværre” var der en masse dampede spidskålblade tilovers.
What to do?
Jo resten af bladene brugte jeg såmænd til at lave disse skønne kåldolmere med. Opskriften har derfor ligget klar til renskrivning længe, men hey – lækre opskrifter er da også værd at vente på.. Ik?
Kåldolmere er lidt en spøjs spise. Enten er man vild med det, eller også kan man ikke fordrage det! Jeg er ret vild med dem min mor laver, så derfor måtte jeg også ty til knoglen, og ringe efter tips og tricks, da jeg stod med fingrene i farsen og blev i tvivl om hvordan det nu liiiiiige var man skulle gøre.
Har du mere spidskål, du ikke helt ved hvordan du skal få brugt? Så ligger der en masse spændende opskrifter hvor der skal bruges spidskål lige her.
1 hel spidskål (ca. 500 g.)
vand
1 tsk. salt
500 g. svinekød
1 stort løg (revet)
1 æg
2 spsk HUSK
1 sjat mælk (kan undlades)
krydres godt med Salt, Peber, Allroundkrydderi, og LIDT hvidløgspulver
- Find en stor gryde og fyld den halvt op med vand
- Tilsæt 1 tsk. salt
- Vandet bringes i kog
- Fjern stokken fra spidskålen, samt det yderste lag blade
- Skyl godt og put den ned i det kogende vand
- Sluk for varmen og vent til bladene skiller sig ad
– Tag bladende af, som de løsner sig
Imens røres farsen sammen (som almindelige frikadeller)
- Hæld alle ingredienserne i en skål
- Rør godt, med enten elpisker eller en grydeske
- Når farsen er jævn, skal den hvile i 10 minutters tid
- Form små frikadelle-kugler og placér en kugle i hvert kålblad
- Pak farsen ind i bladet og bind evt. en sløjfe om, med bomuldssnor
- I en stor gryde koges noget rent vand
- Når vandet bobler sænkes kåldolmerne herned – når de flyder op til overfladen er de færdige
- Tag kåldolmerne op af vandet og lad dem dryppe á i en si
- Steg dem nu på panden i lidt fedtstof, og når de er gyldne på begge sider er de færdige.
Servering
Serveres med kogte kartofler, dampede blomkål eller en skøn råkostsalat til.
Tip:
Lav gerne en stor portion og gem de overskydende i fryseren – så er der til aftensmad en anden gang, hvor tiden er knap.