Om man kalder det panna cotta, fromage, mousse eller budding, er vidst et fedt i dette tilfælde.. Kært barn har sandelig mange navne, så lad mig uddybe lidt, hvad det er jeg snakker om…
Det er lørdag, og kæresten og jeg har månedsdag.. Egentligt plejer vi ikke at fejre hvert et lille hak i kalenderen, men dessert skulle der på bordet, så hvorfor ikke udnytte enhver anledning…
Jeg havde fundet en super lækker opskrift på kærnemælks panna cotta, som skulle afprøves… Troede jeg! For da jeg skulle igang ved gryderne, opdagede jeg at der skulle fløde i også.. Øv…
Panna cotta er oprindeligt en italiensk fløde dessert, men min mave er ikke så god til fløde i øjeblikket, så derfor var jeg ret hooked på at prøve kærnemælksversionen, som jeg troede kun bestod af kærnemælk…!
Pyt…! Der var ikke andet for, end at kaste sig hovedløst ud i projektet – så måtte det jo briste eller bære…
Første forsøg gik ikke! Jeg valgte at hælde kærnemælken i en gryde, og varme den op. Det var dumt, for selvom kærnemælken på intet tidspunkt havde kogt, skilte den. Ud med den og igang med anden omgang. Her valgte jeg så den kolde løsning, med smeltet husblas! Det gik meget bedre, ja faktisk var det et hit!
Kærnemælks panna cotta’en her, minder en smule om koldskål i smagen… Derudover er konsistensen som fromage – dejlig luftig! Smagen er da også lidt hen ad citron- og kærnemælksfromage..! Det er næsten sådan en alt-i-en dessert! Den syrlige smag står godt sammen med de søde nødder på toppen, men er du mere til en almindelig panna cotta, skulle du prøve denne med mandelaroma og jordbærcoulis, eller den mere utraditionelle med kakao og appelsingelé.
Kærnemælks panna cotta m. mandelkrokant
(2-4 personer)
Denne dessert består af to dele – kærnemælks panna cotta samt nøddekrokant
Panna cotta
5 bl. husblas
4 dl. kærnemælk
2 spsk. sukrin melis
kornene fra ½ vaniljestang
1 spsk. citronsaft
- Læg husblas i en skål med koldt vand, så det bliver gelé-agtigt (5-10 minutter)
- Kærnemælken hældes i en skål og piskes sammen med sukrin melis, vaniljekorn og citronsaft – brug et piskeris.
- Tag husblasen op af det kolde vand og knug det så tørt som muligt
- Smelt nu husblassen over et vandbad
- Når husblassen er smeltet hældes denne i kærnemælksblandingen i en tynd stråle, mens der røres omhyggeligt (OBS: skrab ikke det husblas, der sidder på kanterne á, så klumper det)
- Hæld kærnemælks panna cotta’en i den ønskede form og stil i køleskabet i min. 3-4 timer – gerne natten over
Mandelkrokant
50 g. mandler
1 spsk. Fibersirup clear
1 spsk. vand
- Nødderne hakkes groft med en skarp kniv
- Panden sættes på blusset og der tændes på svag varme
- Hæld fibersirup og vand på panden
- Når panden er lun (mærk efter med en hånd over panden – pas på du ikke brænder dig!) tilsættes mandlerne
- Vend mandlerne og lad dem suge “sukkermassen” til sig – ca 10 minutter
- Tag nødderne af varmen og fordel over panna cottaen
Drys evt. lidt kakaonibs på toppen også!
NB: Mandelkrokanten kan sagtens laves før gæsterne kommer. Når panna cottaen er stivnet, drysser du dit mandelkrokant over og stiller i køleskabet!
Tip: Hvis man ikke er til Fibersirup, så prøv sukrin gold og smør, som i opskriften på brændte mandler (find opskriften her)
Tip: Har man en ekstra sød tand, kan man hælde lidt fiber sirup guld på toppen til sidst!