Hjemmelavet, sukkerfri, rabarbersaft

Der er flyttet en ny grøntsag ind i mit køkken!
Efter at have set adskillige, lækre, opskrifter med rabarber kunne jeg ikke længere modstå fristelsen! Jeg måtte simpelthen en tur forbi Rema og købe et bundt. Et helt kilo blev det til, og jeg ved snart ikke hvor jeg skal begynde?

Jeg har aldrig haft rabarber i mit hjem – jo i form af svigermors hjemmelavede marmelade, men jeg ved ikke helt om det tæller? Og derfor har jeg heller aldrig brugt rabarbere!! Jeg mindes heller ikke at det er noget vi har fået i min barndom? Det skulle da lige være fordi det har været blandet sammen med jordbærene i en jordbærgrød, serveret med mælk på, hos min oldemor!

Efter en kort søgning på nettet, kunne jeg hurtigt se at man kan bruge rabarber til vildt mange ting! Jeg har især fundet en masse inspiration hos Låvises mad, der dog ikke er Low Carb opskrifter, tilgengæld er der rig mulighed for at lege med nogle af ingredienserne!

Vil du vide mere om rabarbere og hvorfor det er en grøntsag? Så læs om dem på siden her.

Mit første bundt rabarbere blev ikke bare til én, men til hele tre nye opskrifter, lavet på samme tid og afhængige af hinanden!

Den første opskrift jeg deler med jer er på rabarbersaft!
De opskrifter, jeg har fundet rundt om på nettet, skriger alle sammen på vaniljestænger. Men jeg var løbet tør for vanilje! Tilgengæld havde jeg en slat vaniljearoma stående i skabet som jeg hældte i blandingen i stedet for. Det blev faktisk ganske lækkert, men jeg er lidt i tvivl om indholdet i denne, så næste gang bruger jeg nok vaniljepulver i stedet for!

Nyd denne friske rabarbersaft med et par isterninger (og sugerør selvfølgelig!!!) på en skøn solskinsdag…


RabarbersaftRabarbersaft
(ca. 2 liter)

1 kg. rabarber
2 l. vand
5 spsk. Sukrin gold
1 tsk. vaniljearoma (eller vaniljepulver)

 • Rabarberne skylles og skæres i små stykker
 • Hæld rabarberstykkerne i en gryde og hæld vandet over.
 • Drys sukrin og vanilje i vandet og sæt det på medium varme
 • Vandet kommer ikke rigtigt op og koge, men skal stå og simre i et kvarters tid
 • Når rabarberne er ved at være bløde skrues der helt op for varmen
 • Lad saften spilkoge i et par minutter og sluk så for varmen
 • Lad saften køle ned i gryden
 • Når saften er nedkølet lægger du et viskestykke i en trådsi og placerer den over en stor skål
 • Hæld nu rabarberne og saften ned i skålen, gennem klædet
 • Når al saften er siet fra gemmer du pulpen (frugtkødet) – dette kan f.eks. bruges til at bage diverse kager og brød med – prøv f.eks. disse lækre rabarber-marcipan muffins!
 • Kog lidt vand og skold den flaske du vil bruge til opbevaring af saften

7 thoughts on “Hjemmelavet, sukkerfri, rabarbersaft

  • Madfidusen

   Sukrin er et naturligt sødestof, der har et lavt kalorieindhold (15 kcal pr. 100 g.)
   Sukrin gold minder mest at alt om brun farin/brunt rørsukker i smag og konsistens.
   Kan bl.a. købes på nettet og i forskellige helsekostbutikker. Jeg plejer at købe det på tilbud over nettet.

  • Madfidusen

   Hej Flemming.
   Jo det kan det sagtens. Jeg ved ikke hvad sødnings-forholdene er mellem stevia og sukrin. Men så vidt jeg ved søder stevia meget mere.
   Der er nok ikke andet for end at prøve sig frem, men prøv med 2-3 spsk fulde og så smag dig frem… 🙂

   Vh. Line

 1. Thomas Jørgensen

  Hejsa – først, tillykke med din nye grønsag, rabarber er i øvrigt en fantastisk evighedsplante: når man først har den i haven, så kommer den, helt af sig selv, år efter år – der ud over, er det den første grønsag i haven og man kan høste af den samme planter konstant hele sommeren…. tænk hvis man kunne klone disse egenskaber til andre grøntsager og frugter…. og så lige et spørgsmål til saften: når man laver rabarbergrød, tilsætter man jo noget for at neutralisere oxalsyren i planten, skal man også hører det når man laver saft? Mv. Thomas

 2. Rita

  Der er mange der har rabarber i haven, tig et rod, plant i haven eller stor murerbalje, du har så rabarber maaange år. Jordbærrabarber er de bedste.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.