Boller lavet på havregrød – jeg tror faktisk det er de bedste boller jeg nogensinde har bagt. Og så glemte jeg ovenikøbet at jeg ville have puttet et æg i, men det gjorde bestemt ikke noget!
Havregrød kan bruges til mange ting, men aldrig i min vildeste fantasi havde jeg troet, at jeg skulle bruge det i hverken brød eller boller. Ej heller at jeg ville være så begejstret for det.
Jeg bruger ellers altid havregryn når jeg bager, men havregrød kan altså noget andet. Dejen bliver mere fugtig, end når der “bare” bruges havregryn.
Grødbolle-dejen kan også bruges til pølehorn eller pizzaboller!
Og det bedste af det hele er næsten, at dejen er super nem at lave. Hvilket var helt perfekt, da jeg ville teste opskriften i mødregruppen i formiddags! Pigerne roste bollerne, jeg var vild med dem og bedst af alt… Så kan de bages, selvom babyen (på 4 mdr) var vågen! Og endnu et plus: ved 18 stk er der kun 188 kcal pr. bolle!
Grødboller
Ingredienser
Havregrød
- 2 dl havregryn
- 3½ dl vand
- 1½ tsk salt
- 40 g smør
Boller
- 50 g gær
- 2 dl mælk
- 1 spsk sukker
- ca 800 g hvedemel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
Havregrød
- Start med at lave havregrøden – havregryn, vand og salt bringes i kog
- Når væsken er trukket ind i grynene tages grøden af varmen
- Tilsæt smøret og rør godt
- Lad havregrøden køle helt ned
Boller
- Gæren opløses i lunken mælk og sukker
- Rør til massen er jævn og tilsæt havregrøden
- Melet fordeles lidt efter lidt – Dejen må gerne være en smule klæg inden den sættes til hævning
- Drys en halv spsk mel over dejen og lad hæve i 45 minutter
- Ælt dejen kortvarigt på et letmelet bord
- Del dejen i 18 lige store portioner og rul til boller
- Lav 9 boller pr plade – de hæver godt
- Lad hæve i 20-25 minutter mens ovnen varmer op
- Pensel med æg
- Bages ved 180 grader (varmluft) i cirka 20 minutter