Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har lavet tærte. Altså sådan en rigtig tærte, i tærtefad, med dej, fyld og æggesnask.
Sidste gang vi spiste tærte var det en meat-pie, hvor der blev brugt oksekød i bunden. Og ellers har jeg været meget forfalden til de lækre tærte muffins med forskelligt fyld – den med kylling og spinat har været i madkassen et par gange.
Det sidste stykke tid har der floreret en del opskrifter og billeder af tærter på nettet, og jeg har siddet med tungen ude af munden hver gang. Så nu skulle det altså være. En lækker madtærte til aftensmad!
Valget af tærtefyld var jeg hurtig enig med mig selv om. Til nytår havde min veninde lavet en lækker forret i form af bruchetta med tomater, basilikum og hvidløg – toppet med mozarella. Smagen og konsistensen var så lækker, at jeg bare måtte have det igen. Denne gang i tærte form!
Kæresten mente dog ikke, at tærten skulle laves kun med tomat. Så for husfreden skyld kastede vi lidt ristet bacon på toppen. Og jeg må indrømme at det faktisk var rigtig lækkert.
Tomatfyldet lavede jeg dagen før for at det virkelig kunne samle sig. Men er man ude i sidste øjeblik, kan man lade det trække et par timer i stedet for – eller helt lade være. Men trækketiden giver en vanvittig lækker smag og konsistens! Jeg er solgt.
Madtærte m. tomat og bacon
(1 stk. stor madtærte)
Denne opskrift består af tre dele: Fyldet, dejen og æggemassen
Tærtefyld
5 store tomater
15 blade basilikum
5 fed hvidløg
1 spsk. olie, (eks. jordnøddeolie eller olivenolie)
- Tomaterne skæres i skiver og udhules (kernerne skæres ud, så kanten er tilbage)
- Basilikumbladene hakkes helt fint
- Hvidløgene pilles og presses
- Hæld alle ingredienserne i en skål og hæld olien over
- Lad hvile i køleskabet – gerne natten over
steg evt. 100 g. bacon, der knuses udover tomaterne, inden æggemassen hældes over.
Tærtedej
100 g. mandelmel
2 spsk. kokosfibermel
3-4 spsk. pofber
1 spsk. fiberhusk
1 knsp. salt
2 æg
10 g. kokosolie
- Hæld melet i en skål og bland det godt sammen
- Tilsæt æg, salt og kokosolie og pisk det sammen med en elpisker, så du får en smuldredej.
- Når alle ingredienserne er rørt godt ud – og du ikke kan se nogle klumper kokosolie o.l. samles dejen med hænderne
- Tærteformen smøres med smør eller olie
- Glat dejen ud i bunden af fadet (og op ad siderne)
- Fyldet fordeles over bunden og æggemassen hældes ovenpå igen
- Bages i en forvarmet ovn ved 160º (varmluft) i ca. 45 minutter
Æggemasse
200 g. hytteost
6 æg
salt og peber
- Hytteosten og æggene slås ud i en skål og piskes sammen med elpiskeren
- Krydres med lidt salt og peber
- Hældes over tærten og fyldet
- Sæt tærten i ovnen og nyd den lækre duft af hjemmelavet tærte, der spreder sig i køkkenet
Serveres med en lækker salat on the side.
Tip: Smager forrygende i madpakken – også kold – dagen efter.