Dansk jul: Langtidsstegt flæskesteg af svinekam

I Danmark har vi mange traditioner op til jul, og som dansker er du sandsynligvis bekendt med dem alle. Jeg vil dog alligevel benytte lejligheden til at opridse nogle af dem – velvidende at nogle af traditionerne kan være egns bestemte.

  • Vi slæber et grantræ ind i stuen og danser rundt om det
  • Vi leder efter mandler i risengrød med flødeskum

Og så er der selvfølgelig Disneys juleshow – ingen jul uden julehygge foran flimmeren kl. 16.00 den 24. december.

Menuen juleaften består traditionelt af enten andesteg eller flæskesteg – ja nogle går såmænd hele vejen og laver begge dele – kogte kartofler, brune kartofler, franske kartofler, brun sovs og lun rødkål.
Traditionelt slutter menuen med en omgang risalamande, men hjemme hos os har vi altid fået risengrød til forret – og ingen dessert.

Mandelgaver: Da vi var små puttede min bedstemor altid en mandel i alle børntallerkenerne, så alle børn kunne få en lille gave. Det var først mange år senere, at det gik op for mig, hvorfor vi ikke selv måtte hælde grøden i tallerkenen. I dag er der kun én mandel, som alle ivrigt spiser grød for at få fingre i.

Mange af julekagerne har danske rødder. F.eks. er brunkagen, jødekagen, vaniljekransen, klejnen og pebernødden alle danske “opfindelser”.

Jeg har været meget i tvivl om, hvilken opskrift jeg skulle bringe bag denne sidste låge, af årets kulturelle julekalender. Både andesteg og ribbensteg ligger allerede på bloggen. Kartofler er no option, så hvad er der tilbage? Rødkålen? Naaah – risengrøden? Uden ris? Hmm..
Jeg tror jeg har fundet kalenderens største udfordring.

Men da I sikkert allerede er i fuld sving i køkkenet vil jeg dele endnu en flæskesteg med jer. Nemlig en flæskesteg lavet af svinekam. Flæskestegen er denne gang stegt ved svagere varme og i længere tid for ekstra sprøde, knasende svær samt super mørt og saftigt kød.

Glædelig jul, fra Madfidusen, til alle jer 


StegLangtidsstegt Flæskesteg (ca. 2½ time)

1 flæskesteg (beregn 200-250 g. pr. person)
vand
groft salt

  • Rids stegen (så sværene skilles – du skal ikke skære helt ned til kødet)
  • Gnub den godt med groft salt
  • Dæk bunden af et ildfastfad med vand og placér stegen med sværene ned á
  • Stil stegen i en kold ovn
  • Tænd ovnen på 150º
  • Efter 45 minutter vendes stegen (så sværene er opad)
  • Bag stegen i yderligere 60 minutter – tjek til den hvert 20. minut og tag lidt af vandet fra bunden og hæld over stegen med en ske.
    Tilsæt 1-2 dl. ekstra vand (så er der også lidt guf til sovsen)
  • Skru op for varmen til 200º
  • Stegen bages i yderligere 30 minutter – hold øje med den
  • Lad stegen hvile i 5-10 minutter inden den skæres ud i skiver

 

Steg

Steg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.