Kyllinge Frikassé aka Ringenes Herre Gryde




imageDenne weekend har stået i Middelalderens tegn..!

I fredags snakkede jeg med en elev om hvad vi skulle lave i weekenden. Jeg fortalte at jeg skulle til Middelalder…! Eleven kiggede undrende på mig, så jeg skyndte mig at forklare at jeg ikke ville hoppe i en tidsmaskine og rejse tilbage i tiden, men blot skulle ind på Horsens Fængsel, til Europæisk Middelalder festival.

Har du været der? Ellers vil jeg klart anbefale at du giver stedet et besøg! Datoen er altid den sidste weekend i august!

Stemningen er formidabel og efter de flyttede det fra midtbyen og op på
fængslet er det kun blevet endnu bedre! Med tændte fakler, der ikke generes af gadelygter og naturlige omgivelser samt fængslets uhyggelige atmosfære, tages man tilbage til den mørke periode fra 1050-1500.
Med gøglere i gaden, fascineres man fra start til slut og de mange udklædte mennesker bidrager også til den gode stemning. Høj musik og ildshows, der danses, synges og hygges! Det skal opleves!

I år har de, på fængslet, en Ringenes Herre (sær)udstilling, som kører frem til den 19. oktober. Vi havde ikke tid til at se den her i weekenden, hvilket ellers var planen, men vi har heldigvis lidt tid at løbe på endnu.

Jeg følte mig alligevel fristet til at lave denne ret. Egentligt er det en Kyllinge Frikassé, men kæresten har døbt den “Ringenes-Herre-Gryde”, fordi den minder ham om scenen fra film 2, Lord of the Rings – the two towers” hvor Gollum fanger en kanin, han vil spise rå, men som Sam vælger at smide i en gryde med grønt og andet godt!

Boil em, mash ’em, stick ’em in a stew


Ringenes Herre Gryde  Kyllingefrikasse
– Kyllinge Frikassé

1 hel Kylling
1 Hønsebouillon eller 2 spsk andefond
2 Gulerødder
2 Løg
6 Laurbærblade
Salt og Peber

1½ Zucchini (squash)
1 Løg
250 g. Champignon
500 ml Madlavningsfløde (4%)

  • Rens kyllingen under rindende vand
  • Put den i en stor gryde og hæld vand over, til kyllingen er helt tildækket.
  • Halvér gulerødderne og de to løg og læg dem i kryden
  • Husk at tilsætte din bouillon og laurbærbladende
  • Lad den koge en times tid ved medium varme
  • Når der kommer skum i vand overfladen, tages dette med en ske.
  • Når kyllingen er færdig tages den op af suppevandet for at nedkøle (Gem vandet til senere)
  • Pluk kyllingen i mundrette stykker
  • Hæld lidt olie eller smør i en gryde eller wok
  • Snit succhinien i tynde skiver, og halvér disse – hæld dem i wokken og rist ved svag varme
  • Skær champignon i skiver og løg i tern – steg dem med zucchinierne
  • Når champignonene er blevet mørke hældes kyllingen i.
  • Hæld suppevandet over kylling og grøntsager – enten ved at bruge en si eller ved at tage vandet med en suppeøse – alt skal dækkes (jeg bruer 5-6 øsefulde)
  • Lad småsimre en 10-minutters tid
  • Hæld fløden i, vent til det koger godt og tag retten af varmen

TIP: Servér i suppeskåle med friske cherrytomater

TIP: Gem resten af suppevandet – evt. i fryseren og, og lav en god gang hønsekød– eller karrysuppe!

Leave a Reply