10. December: Julekål

I weekenden var jeg til ikke bare en, men to, julefrokoster!

Ved begge lejligheder blev der serveret julekål! Noget jeg aldrig har spist før. Og det lignede egentligt heller ikke noget, som jeg havde lyst til at spise, så jeg gik pænt uden om – både fredag og lørdag.
Men så havde kæresten taget en lille forsigtig portion på tallerkenen, og han påstod at det var mega godt.

Faktisk var det store samtaleemne rundt om bordet, julekål!
– hvor stammer retten fra?
– skal det spises med kanelsukker eller sennep og rødbeder?
– hvordan er det lavet
osv. osv. osv…

Så jeg har været en tur i køkkenet!

Og hvis du synes du får trænet for lidt her i december – så skal du bare slynge kål! For hold da op man bliver øm i armene af sådan en omgang! 😀


Julekål Julekål

1500 g. hvidkål
20 g. smør
4 dl. fløde
salt og hvid peber

  • Fjern de yderste blade og stokken fra hvidkålen
  • Hvidkålen deles i 4-8 stykker og hældes i en stor gryde med vand
  • Lad koge under låg i en times tid
  • Hæld kålen ud i et dørslag og lad dryppe godt a’
  • Fordel noget af kålen i et viskestykke og pak det godt sammen, så du har et håndtag
  • Sving rundt, til der ikke kommer mere vand ud! (jeg vil foreslå at man går udenfor, da gulvet ellers bliver meget vådt – af hvidkålsvand!)
  • Hak kålen helt groft og hæld i en stor gryde
  • Gentag, til der ikke er mere kål
  • Hæld smør ned i gryden med hvidkål og rør godt rundt, til det er smeltet.
  • Tilsæt fløden og giv det et opkog
  • Lad det småsimre ved svag varme og rør rundt en gang imellem.
  • Smag til med salt og hvid peber!

TIP: Serveres med julekål, frikadeller eller noget helt andet.
I Sønderjylland spises det (vidst nok!) med kanelsukker!

Julekål

3 Comments

  • Hanne-Vibeke Jensen says:

    Det lyder godt med hvis det skal være rigtig “synnejysk”vrikål skal det en gang igennem kødhakkeren før det skal varmes op med fløde og smør så er det bare mums
    K h Vibe

  • Hanne-Vibeke says:

    Og så selvfølgelig med sukker og kanel

  • Susanne Thomsen says:

    Ingen Kanel og sukker på den Sønderjyske hvidkål (denne skik stammer fra Vestjylland, mener jeg)…, men tilsæt lidt revet muskatnød og godt med salt og peber

Leave a Reply