Gammeldags Æblekage, i en moderniseret udgave, uden tilsat sukker (selvfølgelig!)

Normalt får I kun én opskrift af gangen, men idag er I så heldige at få hele tre af slagsen!

Den anden dag købte jeg 1,5 kg. æbler, uden helt at vide hvordan de skulle bruges. Og så alligevel! For i søndags var det lærerens dag, og i den anledning var der gammeldags æblekage på læreværelset, mandag. Propfyldt med sukker selvfølgelig, så ikke noget til mig!

Siden da har jeg gået og smådrømt om æblekage. Det er ikke noget vi som sådan har fået som børn, ej heller noget jeg nogensinde har lavet, så jeg ved ikke helt hvorfor jeg sukkede sådan efter denne dessert.

Men nu har jeg altså lavet det! I en sukkerfri udgave og MUMS! Det er ikke sidste gang jeg laver det!

Først lavede jeg æblemos, så nøddeknas (som erstatning for rasp og makroner), piskede fløden til skum og så stablede jeg ellers kagen!


ÆblekageModerniseret Gammeldags æblekage 
Denne æblekage består af tre dele. Æblemos, nøddeknas og flødeskum


Æblemos

1,5 kg. æbler
1 spsk. Sukrin Gold
2 tsk. kanel
1 tsk. vaniliepulver
vand

  • Æblerne skylles og kernehuset skæres ud (man kan også skrælle æblerne, men jeg bruger det hele)
  • Skær æblerne i mindre stykker og put i en mellemstor gryde sammen med ca. 1 dl. vand
  • Tænd varmen på svag/medium temperatur
  • Tilsæt kanel og Sukrin Gold
  • Lad småsimre til æblerne er helt udkogte (hvis vandet fordamper, tilsæt da lidt mere – max ½ dl. á gangen)
  • Hvis du vælger at bruge æbler med skræl kan det være en fordel at blende æblerne til sidst


Nøddeknas

1 dl. mandler
1 dl. paranødder
2 spsk. smør
4 spsk. Sukrin Gold

  • Nødderne hakkes i mindre stykker
  • Læg smøret midt på panden og dæk den til med Sukrin Gold
  • Tænd for den svage varme og lad smør og sukrin smelte langsomt (forsøg på at samle det på midten)
  • Når det er helt smeltet hældes nødderne på panden
  • Rør konstant med en paletkniv (i plastik) i 10 minutter – smøret skal ikke boble
  • Tag panden af varmen og fortsæt med at vende massen i et par minutter

Flødeskum

¼ dl. fløde
½ tsk. vaniliepulver

  • Fløde og vanilie hældes i en skål
  • Fløden piskes stiv


Æblekagen

Æblemos
Nøddeknas
Flødeskum

  • Nøddeknas og æblemos lægges i lag (Først nødder, så mos osv)
  • Flødeskum puttes på toppen
  • Pynt evt. med lidt nøddeknas
  • Stilles på køl i min. 1 time inden servering

Kan serveres i små portioner eller i en stor skål

Leave a Reply